"Najlepiej
spożyć PRZED" i "należy spożyć DO". Jak czytać daty
ważności na opakowaniach.
Producenci żywności mają
obowiązek podania na opakowaniu środka spożywczego daty zwanej potocznie
„datą ważności”. W rzeczywistości istnieją dwa rodzaje dat umieszczanych
na opakowaniach. Nie każdy z nas je rozróżnia.
Pierwsza,
zwana terminem przydatności do spożycia, wskazuje do kiedy spożycie
danego produktu jest bezpieczne. W tym przypadku na opakowaniu umieszcza się
określenie „należy spożyć do”.
Jest ono umieszczane na produktach nietrwałych, które szybko się psują i z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego (np. nabiał, świeże mięso). Nie należy spożywać produktów oznaczonych terminem przydatności do spożycia po jego upływie.
Jest ono umieszczane na produktach nietrwałych, które szybko się psują i z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego (np. nabiał, świeże mięso). Nie należy spożywać produktów oznaczonych terminem przydatności do spożycia po jego upływie.
Drugim określeniem,
jakie znajdziemy na opakowaniach jest „najlepiej spożyć przed” (lub
"najlepiej spożyć przed końcem"), wskazujące na datę minimalnej
trwałości produktu, tzn. datę, do której dany środek spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości pod
warunkiem jego właściwego przechowywania. Informuje nas ona do kiedy
żywność zachowuje należytą jakość. Po jej upływie produkt może co prawda tracić
swe walory smakowe czy też np. zmieniać konsystencję, zazwyczaj jest jednak
nadal bezpieczny do spożycia. Należy jednak pamiętać aby stosować się do
wskazówek dotyczących przechowywania produktu. Przed spożyciem produktu
oznaczonego datą minimalnej trwałości, trzeba sprawdzić czy opakowanie
nie było naruszone, a także czy wygląd, zapach i smak żywności jest normalny.
Należy pamiętać, że
nawet przed upływem terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej
trwałości zjedzenie produktu może okazać się niebezpieczne – stać się tak może
np. ze względu na zły sposób przechowywania czy transportowania żywności (np. w
zbyt wysokich temperaturach). Dlatego też należy
zachować czujność niezależnie od upływu każdej z ww. dat.
Autor: Maria Redel
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za Twój komentarz. Odpowiedź otrzymasz w ciągu godziny.