Projekt zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Rząd pozytywnie zaopiniował poselski projekt zmiany Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zakładający wprowadzenie do niej nowego Działu IIA - Żywność w szkołach.
Nowe rozwiązania mają na celu zapewnienie skuteczniejszej ochrony zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym. Nie obeszło się jednak bez zastrzeżeń.
Zgodnie z projektem, na terenach przedszkoli, szkół podstawowych,
gimnazjalnych oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych oraz
opiekuńczo-wychowawczych zakazana będzie sprzedaż lub podawanie wymienionych w
ustawie środków spożywczych, tj.:
- słodyczy oraz wyrobów cukierniczych i ciastkarskich o zawartości cukru
przekraczającej 10 g cukrów dodanych na 100 g produktu,
- środków spożywczych szybkiego przygotowania typu fast food i
typu instant serwowanych na poczekaniu, o zawartości sodu
przekraczającej 300 mg w 100 g produktu,
- przekąsek z dodatkiem soli o zawartości sodu przekraczającej 300 mg w
100 g produktu,
- produktów mlecznych o zawartości cukrów dodanych powyżej 15 g w 100
g/ml produktu,
- produktów zbożowych o zawartości cukrów dodanych powyżej 25 g w 100 g
produktu,
- dżemów, marmolad, syropów wysoko słodzonych o zawartości cukrów
dodanych powyżej 50 g na 100 g produktu,
- napojów gazowanych i niegazowanych z dodatkiem cukrów i syntetycznych
barwników,
- napojów energetyzujących i izotonicznych.
Projekt przewiduje
również wprowadzenie zakazu reklamy, prezentacji oraz działalności promocyjnej
zachęcającej do nabycia wyżej wymienionych środków spożywczych na terenie
podanych we wstępie placówek.
Co więcej, w przypadku
stwierdzenia naruszenia zakazu sprzedaży lub podawania wymienionych w ustawie
środków spożywczych, dyrektor placówki będzie uprawniony do rozwiązania umów
łączących placówkę z podmiotem naruszającym zakaz z winy tego podmiotu, bez
zachowania terminów wypowiedzenia oraz bez odszkodowania. W razie naruszenia
zakazu w projekcie przewidziana jest też kara pieniężna w wysokości do
trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce
narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu
Statystycznego.
Projektodawcy wskazują
na konieczność zmiany nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Należy
ograniczyć spożycie tłuszczy, cukru, słodyczy i soli. Dietę młodych Polaków
trzeba natomiast uzupełnić o większe ilości warzyw, owoców, produktów zbożowych
z pełnego przemiału, mleka oraz wartościowych produktów mlecznych oraz ryb. Mimo pozytywnego zaopiniowania projektu, rząd
sformułował jednak pewne zastrzeżenia.
Po
pierwsze wskazał, że konieczne jest dostosowanie projektu do obowiązującego
prawa, w szczególności do prawodawstwa Unii Europejskiej. W swoim Stanowisku[1]
zwrócił uwagę na to, że w obecnym kształcie projekt ustanawia niewynikające z
prawa Unii Europejskiej wymagania, a w związku z tym, będzie musiał uzyskać
akceptację Komisji Europejskiej oraz innych państw członkowskich.
Ministrowie mają też wątpliwości co do tego, czy proponowane rozwiązania
rzeczywiście przyczynią się do osiągnięcia zamierzonego przez nie celu. W
uzasadnieniu projektu nie dokonano analizy proponowanych środków pod kątem ich
zgodności z unijną zasadą proporcjonalności.
W opinii rządu, należy przemyśleć,
czy cel projektowanych zmian można osiągnąć mniej restrykcyjnymi środkami,
takimi jak edukacja czy propagowanie zdrowego stylu życia i aktywności
fizycznej. Pomimo zakazu sprzedaży niezdrowej żywności w szkole czy innej
placówce, dzieci nadal będą przecież mogły nabyć ją w innych miejscach.
Rząd uznał ponadto, że należy rozszerzyć katalog miejsc, w których
obowiązywałby zakaz na instytucje takie jak np.: młodzieżowe ośrodki
wychowawcze, młodzieżowe ośrodki socjoterapii czy specjalne ośrodki
szkolno-wychowawcze.
Co więcej, nie poparł propozycji zakazu sprzedaży lub podawania w
placówkach oświatowych produktów mlecznych o podwyższonej zawartości cukru,
wskazując, iż ze względu na znaczne niedobory wapnia w diecie dzieci, wszelkie
produkty mleczne, w tym mleko, napoje mleczne, jogurty, kefiry czy maślanki,
powinny być dostępne we wskazanych w ustawie placówkach.
Zwrócił również uwagę, że w razie złamania ww. zakazu dyrektor placówki
powinien mieć nie tyle uprawnienie, co obowiązek rozwiązania umowy z podmiotem
naruszającym.
Projekt zmiany ustawy oraz Stanowisko rządu dostępne są tutaj:
Autor: Maria Redel
[1] Stanowisko Rady Ministrów
wobec poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i
żywienia.
Autor: Maria Redel
[1] Stanowisko Rady Ministrów
wobec poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i
żywienia.
Kim jest Psychodietetyk ? - Co to jest Psychodietetyka?
Pierwsza wizyta z dietetykiem
![]() |
Walka z nadwagą i otyłością |
Psychodietetyka podejmuje walkę z problemami związanymi z: motywacją do podjęcia walki z otyłością i nadwagą, czy też niedowagą, stawianiem sobie celów, sferą emocjonalną związaną z jedzeniem, zaburzonym postrzeganiem siebie, czy relacją z bliskimi. Psychodietetyka nie tylko odpowiada na pytanie o to CO JEŚĆ, ale przede wszystkim, JAK trwale i skutecznie wprowadzić zmiany żywieniowe w swoim życiu.
Kim zatem jest Psychodietetyk?
Psychodietetyk jest Dietetykiem
posiadającym dodatkowe wykształcenie psychodietetyczne. Psychodietetyk
pomaga w osiągnięciu wytyczonych celów, takich jak zmiana nawyków
żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Psychodietetyk pracuje nad motywacją i obrazem ciała Pacjenta, udziela mu wsparcia, rozpoznaje przyczyny
i mechanizmy zaburzonego sposobu jedzenia, a także prowadzi edukację
żywieniową Pacjenta. Warto jednak pamiętać, że Psychodietetyk nie jest
Psychologiem i nie zajmuje się psychoterapią Pacjentów.
Spotkanie z Psychodietetykiem
Pierwsze spotkania z Psychodietetykiem
wiążą się przede wszystkim z diagnozą przyczyn zaburzonego sposobu
jedzenia, nawyków żywieniowych oraz ograniczeń środowiskowych mogących
sprzyjać nieprawidłowemu żywieniu.
Kolejne spotkania mają na celu
wypracowanie, dopasowanego do potrzeb i preferencji Pacjenta, planu
żywieniowego, a także wspieranie, motywowanie i nakierowywanie Pacjenta
na osiągnięcie założonego celu. Najważniejsza jest przede wszystkim
zmiana sposobu myślenia o jedzeniu.
Spotkania z Psychodietetykiem szczególnie polecamy osobom, które:
- chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na prawidłowe,
- chcą poprawić stan odżywienia swojego organizmu,
- wielokrotnie z niepowodzeniem stosowały różne diety i doświadczyły efektu jo-jo,
- mają problemy z motywacją i potrzebują wsparcia,
- zbyt często ulegają zachciankom związanym z jedzeniem,
- w sytuacjach stresowych reagują nadmiernym jedzeniem,
- zajadają emocje, czy nudę,
- nie akceptują swojego ciała,
- pragną trwale schudnąć, chcą wprowadzić zdrowy styl życia, wzmocnić odporność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za Twój komentarz. Odpowiedź otrzymasz w ciągu godziny.