poniedziałek, 9 lutego 2015

ENDOMETRIOZA



DIETA W ENDOMETRIOZIE



Endometrioza jest chorobą uciążliwą i często trudną do zdiagnozowania, a przyczyny jej powstawania nie są do końca poznane. Choruje na nią prawie co 10 z nas, a w Polsce nawet milion kobiet cierpi na dolegliwości z nią związane. 

Choroba ta wiąże się z nieprawidłowym rozrostem endometrium poza jamą macicy, co regulowane jest przez hormony kontrolujące cykl miesiączkowy. Ponieważ kluczową rolę w przebiegu endometriozy odgrywają estrogeny, ważne jest ustabilizowanie ich poziomu w celu poprawy stanu zdrowia i samopoczucia.  

Obniżenie poziomu estrogenów oraz prawidłowe działanie układu odpornościowego powoduje zahamowanie rozrostu endometrium i ognisk endometriozy.

Wbrew pozorom dieta ma duże znaczenie w przebiegu endometriozy i łagodzeniu jej objawów. Zmiana nawyków żywieniowych może wpływać na zmniejszenie odczuwanego bólu i skurczów, eliminować ryzyko wystąpienia zaparć i wzdęć, obniżać poziom estrogenów oraz poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego.  

Odpowiednia dieta może też wpływać na obniżenie poziomu „złych” prostaglandyn w ciele, które nasilają dolegliwości bólowe oraz stany zapalne. Aby ograniczyć uciążliwość objawów endometriozy oraz złagodzić jej przebieg, ważne jest wprowadzenie w diecie kilku prostych zmian, które mogą ułatwić codzienne funkcjonowanie i zmniejszyć dokuczliwość symptomów choroby. 

Do wspomnianych zmian należy przede wszystkim zamiana spożywanych tłuszczów nasyconych w postaci masła i tłustych przetworów mięsnych czy nabiału, na zdrowsze ich odpowiedniki, czyli tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Do produktów zawierających ten rodzaj kwasów tłuszczowych można zaliczyć oleje roślinne, siemię lniane, oraz tłuste ryby np. łosoś, makrela czy sardynki. Kwasy omega-3 stymulują produkcję przeciwzapalnych prostaglandyn, pomocnych w łagodzeniu dolegliwości bólowych.

Dietę warto wzbogacić w błonnik pochodzący z warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, gruboziarnistych kasz i brązowego ryżu. Błonnik nie tylko reguluje trawienie, ale też obniża poziom estrogenów. Pamiętajmy o włączeniu do diety ciemnozielonych warzyw liściastych, które również biorą udział w regulowaniu poziomu tych hormonów.

Działanie wyrównujące poziom hormonów mają także produkty zawierające naturalne sterole roślinne. Sterole blokują receptory estrogenów obniżając tym samym ich aktywność w organizmie. Ważne jest więc wzbogacanie diety w takie produkty jak nasiona roślin strączkowych (groszek, fasola, soczewica, groch), owoce jagodowe, jabłka, czosnek, kapusta, brokuły, kalafior, marchew, orzechy i nasiona. Dodatkowo warzywa kapustne jak kalafior czy brokuły zawierają substancje aktywujące enzymy wątrobowe nasilając eliminowanie nadmiaru estrogenów z organizmu. 

Aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, które jest niezbędne do utrzymania równowagi hormonalnej oraz łagodzenia stanów zapalnych, należy pamiętać o regularnym spożyciu produktów będących bogatym źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Do tej grupy należą świeże owoce i warzywa, zielone warzywa liściaste, czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa, owoce jagodowe, owoce cytrusowe, brokuły, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona. Dodatkowo cynk zawarty w nasionach (pestki dyni) pozytywnie wpływa na stan emocjonalny kobiet. W poprawieniu odporności pomocne mogą być również nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebula, jogurty zawierające żywe kultury bakterii, kiełki, imbir i zielona herbata.

Rozważając zmianę diety należy wziąć pod uwagę szereg produktów działających niekorzystnie na stan zdrowia i samopoczucie osób cierpiących na endometriozę. Uważajmy szczególnie na czerwone mięso, którego spożycie może powodować wzrost „złych” prostaglandyn w organizmie, a co za tym idzie zwiększać stany zapalne i dolegliwości bólowe. Warto więc wybierać chude mięso, ryby oraz białko pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe). Podobne niekorzystne działanie mają produkty smażone oraz nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłustym nabiale, a także tłuszcze trans.  

Z diety warto wyeliminować lub znacznie ograniczyć oczyszczone węglowodany i cukry oraz czekoladę, ponieważ mogą one wzmacniać reakcje zapalne. Kwas fitynowy zawarty w produktach z pszenicy może pogarszać objawy endometriozy, a gluten często wywołuje reakcje nadwrażliwości. Watro również ograniczyć spożycie kofeiny, która wpływa na poziom estrogenów oraz zwiększa dokuczliwość skurczów podczas menstruacji, a także produktów wysoce przetworzonych, szczególnie żywności wygodnej, zawierającej konserwanty i sztuczne dodatki. Unikajmy też alkoholu.
W walce z endometriozą należy też zadbać o prawidłową masę ciała, ponieważ każdy kilogram zrzuconej tkanki tłuszczowej może korzystnie wpływać na poziom hormonów w organizmie.

Poprawa nawyków żywieniowych może poprawić samopoczucie osób cierpiących na endometriozę, dlatego warto stopniowo wprowadzać zmiany związane z dietą i stylem życia.

Autor: Jowita Nesterowicz 

 
grupa wsparcia w żałobie (2) ADHD - zespół nadpobudliwości psychoruchowej (1) Akcja nieMOŻLIWE - kongres (1) Apetyt i Głód ! kontrola umysłu (1) Avocado - suplement diety (1) Choroba Alzheimera (1) Cukier w napojach i słodyczach (1) Cukrzyca ciążowa (1) Czy to depresja (1) Czytamy etykiety (1) Darmowy pomiar masy składu ciała (1) Depresja - nie bój się krzyczeć !!! (1) Dieta a depresja (1) Dieta w Endometriozie (1) Dlaczego „Najlepiej spożyć przed” Może Zniknąć z Opakowań? (1) Fobie proste! (1) Grejpfrut-dieta i zrzucanie kalorii (1) Herbata właściwości lecznicze (1) Jak czytać daty ważności na opakowaniach? (1) Jojo efekt (1) Kampania Be FreeMind (1) Kawa a odchudzanie (1) Koniec śmieciowego jedzenia w szkołach (1) Leki przeciwbólowe bez recepty (1) Leki przeciwbólowe-psycholog radzi (1) Letnia dieta dietetyka (1) Nocny Zdrowy Sen-Cz.III (1) Odchudzające herbatki (1) Otyłość u Dzieci (1) Otyłość – ciężar dla ciała i dla ducha (1) Pomiar składu ciała (1) Psychiatra dla psychoterapeuty (1) STIKEEZ-czym są dla dzieci (1) Seler - sprzymierzeniec walki z nadwagą (1) Sposoby na zmianę sposobu myślenia (1) Street Food (1) Stres - czym on jest? (1) Stress II (1) Subiektywnie o lęku! (1) Tania konsultacja psychologiczna (1) Tłusty czwartek (1) Tłuszcze trans (1) Wakacyjne rewitalizacje - zdrowy sen cz.I (1) Wakacyjne rewitalizacje: STRES (1) Warsztat - Jak skutecznie radzić sobie ze stresem (1) Wesołych Świąt (1) Witamina D a Depresja! (1) Wspominanie posiłków (1) Wykład o herbacie (1) Wyzwania na 2014 (1) Właściwości zielonej herbaty (1) Zabawki na Dzień Dziecka (1) Zdrowy sen -część II (1) Zdrowy styl życia (1) Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD i ADD) (1) Ziła lecznicze (1) alkohol chorobą emocji (1) alkoholizm (1) alkoholizm na obcasach (1) choroba alkoholowa (1) co (nie) powiedzieć osobie w depresji (1) co kryje makaron? (1) czekolada jako przysmak (1) czy warto i ile jeść czekolady (1) czym jest depresja. definicja depresji (1) desery w depresji (1) dieta a bieganie! (1) dieta oczyszczająca (1) dieta w depresji (1) dietetyk kobiet (1) fobia spoleczna (1) grupa uważności (1) hormony stresu (1) jedzenie chipsów (1) jedzenie na ulicy (1) jedzenie ulicy (1) kalorie podczas imprezowania (1) kampania be freemind dietetyka (1) konsultacja dietetyczna (1) leczenie diety w depresji (1) metabolizm (1) mindfulnes (1) nadwaga wśród najmłodszych (1) niezdrowy trym życia (1) objawy stresu (1) otyłość i nadwaga u dzieci (1) pasta i basta (1) pewność siebie (1) pierwsza wizyta u dietetyka (1) pomoc psychoterapeuty w żałobie warszawa (1) produkty przyspieszające metabolizm (1) przekąski w diecie dziecka (1) psychologia a dietetyka (1) skuteczna dieta (1) stres (1) terapia uzależnień (1) ujemne kalorie (1) uważność (1) uzależnienie od alkoholu (1) warszawadietetyk.pl (1) warszawapsycholog.pl (1) wsparcie i pomoc dietetyka (1) zagrożenia i nawyki żywieniowe (1) zapotrzebowanie organizmu na wodę (1) zdrada małżeńska (1) Światowy Dzień Makaronu (1) Życie z depresją - pod chmurnym niebem (1) żałoba warszawa (1)