Desery w depresji Warszawa- zdrowe odchudzanie z naszym dietetykiem
Desery w depresji !
Borykając
się z depresją bardzo często szukamy sposobu, złagodzenia obniżonego
nastroju. Świat słodkości mruga do nas wtedy oczkiem a my nie potrafimy
się im oprzeć. Dotyczy to nie tylko osób zmagających się objawami depresji,
ale również tych z Państwa, którzy są chwilowo przygnębieni, smutni,
zestresowani. Wielu z nas, mając gorszy humor sięgnie po słodycze - i
bardzo dobrze!
Terapeutyczna moc słodkości?
Istnieją
takie słodkości, które oprócz wspaniałego smaku, niosą ze sobą cenne
wartości odżywcze, o których nie zawsze się wspomina.
Kiedy delektujemy się jedzeniem i sprawia nam to przyjemność w naszym organizmie wydziela się Serotonina,
która ułatwia zasypianie, uspokaja i zmniejsza wrażliwość na ból. Jest
ona nazywana hormonem dobrego samopoczucia. Warto wiedzieć, że leki
przeciwdepresyjne zwiększają wydzielanie właśnie serotoniny w organizmie. Innym ważnym składnikiem naszej diety będzie Tryptofan - aminokwas,
który bezpośrednio w naszym mózgu zostaje przekształcony w serotoninę.
Jego dobrym źródłem są pestki dyni, nasiona słonecznika czy orzechy. Te
ostatnie zawierają także duże ilości kwasów omega-3 i szczególnie
dobrze będą na nas wpływały w połączeniu np. z miodem.
Także, wraz z niektórymi słodyczami (w tym wypadku głównie z czekoladą) dostarczamy sobie fenyloetyloaminy,
która posiada bezpośredni wpływ na poprawę nastroju, zwiększa
wytrzymałość i odporność organizmu na ból, a także wpływa korzystnie na
nasze libido.
Węglowodany – powodują natychmiastowe uwalnianie serotoniny.
Należy pamiętać o ich zbilansowanym spożyciu ale są produkty, które
bezpiecznie przeniosą nas w świat błogiego osłodzenia trudnych chwil.