Na naszym rynku
jest wiele produktów, które stanowią składnik wielu dań i dzięki którym można
spalić kalorie i schudnąć. Produkty te można jeść każdego dnia osobno bądź w
ramach dziennych posiłków. Poza tym że są one dobre to oferują nam bardzo wiele
korzyści dla naszego zdrowia.
Postarajmy się kilka z tych produktów włączyć do naszej codziennej diety, a w ten łatwy prosty sposób pozbędziemy się kilku zbędnych kilogramów, spalimy kalorie i poprawimy swoje zdrowie. Poniżej przedstawiamy 10 produktów dzięki którym zrzucimy zbędne kalorie.
Postarajmy się kilka z tych produktów włączyć do naszej codziennej diety, a w ten łatwy prosty sposób pozbędziemy się kilku zbędnych kilogramów, spalimy kalorie i poprawimy swoje zdrowie. Poniżej przedstawiamy 10 produktów dzięki którym zrzucimy zbędne kalorie.
OTO PIERWSZY Z NICH
GREJPFRUT:
- jest ważonym składnikiem każdej diet odchudzających - mają niewiele kcal i przyspieszają metabolizm, przemianę materii i pomaga spalić dużo kalorii,
- poprawia krążenie krwi i limfy,
- zwalcza wiele bakterii i wirusów. Grejpfrut ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Najbogatsze źródło witaminy C i beta-karotenu, która w połączeniu z rutyną zawartą w tych owocach wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Grejpfrut dostarcza też sporo witamin z grupy B oraz potasu. Prócz witaminy C w grejpfrucie znajdziemy także witaminę E, PP, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. W sumie w tych niskokalorycznych i orzeźwiających owocach kryje się około 400 związków chemicznych, które niosą nam korzyści terapeutyczne: działają przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, mają właściwości antyoksydacyjne, chronią przed infekcjami i oczyszczają organizm.
Grejpfrut dobry na cukrzycę
- Grejpfrut jest bogaty w błonnik, które mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Zawarte w nich substancje pomagają walczyć z cukrzycą. Powodują większe wydzielanie insuliny z trzustki, a co za tym idzie zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu poziom cukru we krwi podnosi się, a potem wolno opada, ponieważ spowolniony zostaje proces przyswajania substancji odżywczych z pokarmów. Dzięki temu dłużej pozostajemy syci i nie grożą nam napady głodu.
Grejpfrut dobry na wątrobę
- jedzenie grejpfrutów oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielania żółci, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny. Składnik grejpfrutów - naringenina może pomóc w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV. Blokuje ona uwalnianie się wirusów z zakażonych hepatocytów, co jest niezbędne do zakażenia kolejnych jej komórek i utrzymania się przewlekłej infekcji.
Grejpfrut dobry na choroby serca
- ma korzystny wpływ na serce i całego układu krążenia, zawarte w grejpfrutach substancje wspomaga układ krążenia, obniżając poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze przeciwdziałając i chroniąc przez miażdżycą, nowotworami dzięki silnym przeciwutleniaczom (likopenu i karotenoidów). Wzmacnia kości i zwiększa produkcję moczu, przez co wspomaga nerki i układ moczowy. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Grejpfrut dobry na stres
- olejek eteryczny z grejpfruta łagodzi stres, przygnębienie, bóle migrenowe, stany lękowe, i bezsenność.
Grejpfrut dobry na sylwetkę i urodę
- grejpfrut ma silne właściwości antybakteryjne. Posiłkować można się nim przy trądziku, poprawiając gojenie oraz rozjaśniając przebarwienia. Zawarte substancje w grejpfrutach poprawiają naszą urodę nadając skórze gładkości i jędrności, a włosom, blasku, wzmocnienia i zdrowia. Stanowią składnik produktów modelujących sylwetkę,
- działa on przeciwzapalnie i antywirusowo, dzięki białej osłonie zawierającej bardzo dużą ilości naringiny. Ponadto poprawia on odporność organizmu na infekcje, wspomaga trawienie i pracę wątroby, zwalcza grzyby. Przez dentystów polecany jako środek zwalczający płytkę nazębną i zapalenie dziąseł,
- zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Dzięki bogactwu enzymów spalających tłuszcz, doskonale radzi sobie z usuwaniem nagromadzonej już niechcianej tkanki i blokuje wnikanie do komórek nowych zapasów. Zaletą grejpfruta jest jego niska kaloryczność, tylko 36 kcal w 100 g. By osiągnąć jak najlepsze rezultaty w walce ze zbędnymi kilogramami, warto codziennie zjadać połowę owocu do każdego posiłku.
Grejpfrut dobry
na
mocne kości
- antyoksydanty zawarte w owocu dobrze wpływają na kości, wzmacniając je. Sok z grejpfruta może złagodzić objawy artretyzmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za Twój komentarz. Odpowiedź otrzymasz w ciągu godziny.