10 produktów dzięki którym zrzucisz zbędne kalorie
Drugi z nich!
SELER
Co kryje w sobie seler?
Seler zawiera mniej kalorii i pomaga spalić więcej
niż jemy . 100 gram selera naciowego zawiera tylko 13 kalorii. Dzięki tak małej zawartości kalorii Seler jest jednym z najmniej kalorycznych
warzyw.
Składa selera: to głównie woda, dlatego też jest idealnym produktem wzbogacającym
zróżnicowaną dietę. Dlatego też należy i powinno się łączyć seler z innymi
produktami.
SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm
ułatwia odchudzanie/ działanie odchudzające
Seler jest jednym z podstawowych produktów w ramach diety odchudzającej i oczyszczającej.
Seler jest małokalorycznym produktem i w dodatku stanowi świetny dodatek do zup
czy też sałatek. Seler zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach
(np.: cytrynie). Seler zawiera też witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i
witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już
ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie
jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości.
Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia
organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych,
dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Włókna
selera są bardzo dobre dla utraty wagi.
Właściwości selera:
- · wzmacnia odporność
eliksir młodości
Sok z selera naciowego, w połączeniu z sokiem z jabłek oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu,
nawilża skórę, likwiduje obrzęki, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość
cerze. Dzięki witaminom C i E (tzw. przeciwutleniaczom), chroni skórę, organizm
przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Oprócz
tego dostarcza organizmowi sporo błonnika tzw.: składnika odżywczego, przyspieszającego odchudzanie. Jest
niskokaloryczny.
odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie
Pobudza
przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu
(np. kwas moczowy). Dlatego też spożywanie selera w zbilansowanych posiłkach w
każdej postaci oraz picie soku może przynieść ulgę obolałym stawom. Seler
odtruwa organizm, pomagając trawić skutecznie tłuszcze, ma właściwości
przeciwbólowe, moczopędne i pobudzające przemianę materii, polepsza pracę nerek
i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Świetny
w diecie osób chorych na nadciśnienie tętnicze, a także dietach oczyszczających. Ułatwia trawienie i likwiduje nawet
zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler
zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to
jest zwykle wypadkową nawet kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń
w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu
krążenia.
redukuje ciśnienie krwi
Zawiera aktywne składniki, które rozluźniają mięśnie naczyń krwionośnych, regulując tym samym ciśnienie
krwi. Składniki te redukują również hormony stresu, które mogą spowodować
zwężenie naczyń krwionośnych.
negatywne kalorie
Seler zawiera mniej kalorii i pomaga
spalić więcej niż jemy. Nasiona
selera stosuje się w leczeniu przeziębienia, zapalenia stawów i chorób wątroby
i śledziony.
inteligentny węglowodan
Nie zawiera ona
białego cukru lub substancji chemicznych, ma za to wysoki współczynnik odżywiania w porównaniu
do poziomu węglowodanów.
Działanie antynowotworowe
Właściwości uspokajające
Afrodyzjak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za Twój komentarz. Odpowiedź otrzymasz w ciągu godziny.