niedziela, 24 listopada 2013

Street Food - Part I

Street Food. Szukamy zdrowia na ulicy. Cz. I

Człowiek z natury myśli schematycznie i stereotypowo. Jest to kwestia przede wszystkim oszczędności poznawczej- kierujemy się stereotypami ponieważ analiza każdego faktu, zdarzenia, tego co widzimy, słyszymy, czego doświadczamy byłaby czasochłonna, nie pozwalałaby na spontaniczne reagowanie i prawdopodobnie wykończyłaby nasz system detekcji bodźców. 
Od dzieciństwa ociera się o powtarzalne zjawiska i z czasem bazując na przeżyciach koduje w mózgu informacje na ich temat. Jakby tworzył emblematy, gdzie obraz wyciąga z podświadomości emocje, utarte wnioski, powoduje wystąpienie reakcji. Na przykład kiedy widzimy rosłego mężczyznę z łomem w dłoni- myślimy: złodziej. Mózg nie „dopisuje” nowej historii do obrazu, ale kopiuje starą, której schemat już posiada.
Przejdźmy do sedna. Co naukowy wywód o stereotypowym myśleniu ma wspólnego z psychologią żywienia, a tym bardziej z pojęciem street food? Otóż, moi drodzy Czytelnicy, jeżeli pojęcie street sood nie jest Wam znane albo widzieliście je wcześniej, ale nie do końca zgłębiliście temat, to za pewne Wasz mózg już zdążył wygenerować przynajmniej skojarzenie dotyczące samego terminu. I kojarzy się on jak mniemam niekoniecznie pozytywnie.

Czerpiąc z historii określeń przemysłu gastronomicznego spotkaliśmy się oczywiście z fast foodem co z angielska oznacza dosłownie „szybkie jedzenie”. Szybkie rzecz jasna nie znaczy niezdrowe, ale trzeba powiedzieć to sobie szczerze i wprost, że spożywanie wyrobów może nie tyle szybkiej o ile masowej produkcji nie sprzyja pozostaniu w dobrym zdrowiu, szczególnie kiedy jest nagminne. Zjedzenie hamburgera z McDonald’s czy frytek z KFC nie zabije nas, ale włączenie ich do codziennego jadłospisu lub stosowanie jako zapychacz w miejsce obiadu, na który nie ma czasu, może spowodować otyłość- ponieważ posiłki są wysokokaloryczne z powodu miażdżącej przewagi węglowodanów i tłuszczu nad innymi składnikami odżywczymi, przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych, chorób serca i miażdżycy. Fast food często utożsamiany jest również z pojęciem junk food czyli „śmieciowe jedzenie” pełne pustych kalorii, dla zwiększenia świadomości, wyobraźcie sobie drodzy Czytelnicy, że gdyby nie przyjmować nic poza śmieciowym jedzeniem, człowiek mógłby sięgnąć górnych granic otyłości i jednocześnie być niedożywionym. Nie jest do końca błędem łączenie znaczenia tych terminów, ponieważ bez względu na to jak ciężko dział marketingowy „restauracji” z fast foodem będzie pracował nad tym aby przekonać klientów, że frytki są zdrowsze kiedy dodać do nich sałatkę, że hot-dog to przecież cielęca parówka z zestawem surówek a burger to nic innego jak wołowina z grilla, nie zdziała nic póki statystyki powstałe w wyniku monitorowania otyłości u dzieci i młodzieży wskażą tendencję spadkową, póki stwierdzanie wzrostowego prawdopodobieństwa wystąpienia miażdżycy będzie korelowało ze spożywaniem fast foodu, póki powstaną kontrargumenty co do teorii, że fast food i junk food to czynniki mutagenne i kancerogenne na talerzu.
Popularne w ostatnim czasie stało się szerzenie założeń kultury slow food, zakładających przygotowywanie posiłków niekoniecznie złożonych i wymagających umiejętności kulinarnych, ale ze składników wiadomego pochodzenia, nieprzetworzonych, składników tak dobranych aby na talerzu tworzyły pełnowartościowy zestaw a przede wszystkim spożywanych w atmosferze relaksu, w odpowiednim czasie, towarzystwie lub miejscu, które nie kojarzy się z pracą, stresem, pośpiechem aby w pełni móc poczuć zapach, rozsmakować się i smak docenić, odkryć go na nowo w zupełnie innej magicznej formie. Slow food to paradoksalnie rozruch maszyny spowalniającej i wyniszczającej Nas w świecie, w którym należy pozostać aktywnym, jest manifestem na niechlujność, zaniedbanie i tumiwisizm.
Pomiędzy fast, junk i slow foodem walczy o atencję jeszcze jeden przedstawiciel klasy gastronomii. Niedoceniony bo nieznany, niezauważany bo błędnie postrzegany jako mało atrakcyjny. Wśród szerokich dróg wiedzie wąską ścieżką wprost do punktu uśrednienia skrajności. Street food. Czy może być szybko, pożywnie, zdrowo, ze zróżnicowaniem ukierunkowanym na jednostkę?
Zapraszam wkrótce do zapoznania się z odpowiedzią w części drugiej artykułu.


2 komentarze:

  1. Zdecydowanie może być zdrowo i jednocześnie szybko, tylko trzeba szukać, dokładnie czytać menu i się nie poddawać:) Bardzo ciekawy temat, fajnie, gdyby powstała mapa dla całej Polski z miejscami, gdzie można zjeść zdrowo i szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa uwaga, moze kiedys taki projekt powstanie. Konkurencji takim serwisów jak tripadvisor gdzie występują polecane miejsca przez klientów nigdy za wiele. Szybciej mozna by iść w kierunku opracowania przepisów na szybkie zdrowe i smaczne przepisy dla każdego nie tylko dorosłego :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za Twój komentarz. Odpowiedź otrzymasz w ciągu godziny.

grupa wsparcia w żałobie (2) ADHD - zespół nadpobudliwości psychoruchowej (1) Akcja nieMOŻLIWE - kongres (1) Apetyt i Głód ! kontrola umysłu (1) Avocado - suplement diety (1) Choroba Alzheimera (1) Cukier w napojach i słodyczach (1) Cukrzyca ciążowa (1) Czy to depresja (1) Czytamy etykiety (1) Darmowy pomiar masy składu ciała (1) Depresja - nie bój się krzyczeć !!! (1) Dieta a depresja (1) Dieta w Endometriozie (1) Dlaczego „Najlepiej spożyć przed” Może Zniknąć z Opakowań? (1) Fobie proste! (1) Grejpfrut-dieta i zrzucanie kalorii (1) Herbata właściwości lecznicze (1) Jak czytać daty ważności na opakowaniach? (1) Jojo efekt (1) Kampania Be FreeMind (1) Kawa a odchudzanie (1) Koniec śmieciowego jedzenia w szkołach (1) Leki przeciwbólowe bez recepty (1) Leki przeciwbólowe-psycholog radzi (1) Letnia dieta dietetyka (1) Nocny Zdrowy Sen-Cz.III (1) Odchudzające herbatki (1) Otyłość u Dzieci (1) Otyłość – ciężar dla ciała i dla ducha (1) Pomiar składu ciała (1) Psychiatra dla psychoterapeuty (1) STIKEEZ-czym są dla dzieci (1) Seler - sprzymierzeniec walki z nadwagą (1) Sposoby na zmianę sposobu myślenia (1) Street Food (1) Stres - czym on jest? (1) Stress II (1) Subiektywnie o lęku! (1) Tania konsultacja psychologiczna (1) Tłusty czwartek (1) Tłuszcze trans (1) Wakacyjne rewitalizacje - zdrowy sen cz.I (1) Wakacyjne rewitalizacje: STRES (1) Warsztat - Jak skutecznie radzić sobie ze stresem (1) Wesołych Świąt (1) Witamina D a Depresja! (1) Wspominanie posiłków (1) Wykład o herbacie (1) Wyzwania na 2014 (1) Właściwości zielonej herbaty (1) Zabawki na Dzień Dziecka (1) Zdrowy sen -część II (1) Zdrowy styl życia (1) Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD i ADD) (1) Ziła lecznicze (1) alkohol chorobą emocji (1) alkoholizm (1) alkoholizm na obcasach (1) choroba alkoholowa (1) co (nie) powiedzieć osobie w depresji (1) co kryje makaron? (1) czekolada jako przysmak (1) czy warto i ile jeść czekolady (1) czym jest depresja. definicja depresji (1) desery w depresji (1) dieta a bieganie! (1) dieta oczyszczająca (1) dieta w depresji (1) dietetyk kobiet (1) fobia spoleczna (1) grupa uważności (1) hormony stresu (1) jedzenie chipsów (1) jedzenie na ulicy (1) jedzenie ulicy (1) kalorie podczas imprezowania (1) kampania be freemind dietetyka (1) konsultacja dietetyczna (1) leczenie diety w depresji (1) metabolizm (1) mindfulnes (1) nadwaga wśród najmłodszych (1) niezdrowy trym życia (1) objawy stresu (1) otyłość i nadwaga u dzieci (1) pasta i basta (1) pewność siebie (1) pierwsza wizyta u dietetyka (1) pomoc psychoterapeuty w żałobie warszawa (1) produkty przyspieszające metabolizm (1) przekąski w diecie dziecka (1) psychologia a dietetyka (1) skuteczna dieta (1) stres (1) terapia uzależnień (1) ujemne kalorie (1) uważność (1) uzależnienie od alkoholu (1) warszawadietetyk.pl (1) warszawapsycholog.pl (1) wsparcie i pomoc dietetyka (1) zagrożenia i nawyki żywieniowe (1) zapotrzebowanie organizmu na wodę (1) zdrada małżeńska (1) Światowy Dzień Makaronu (1) Życie z depresją - pod chmurnym niebem (1) żałoba warszawa (1)