23 lutego obchodzony był Dzień Walki z Depresją. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja stanowi obecnie czwarty najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. Dotyka około 10 procent populacji.
Choroba jaką jest depresja powinna być leczona pod opieką specjalisty, przy pomocy farmakoterapii oraz psychoterapii. Jednakże, dzięki odpowiedniej diecie można pozytywnie wpłynąć na przebieg leczenia tej choroby. Poprzez dostarczanie do organizmu odpowiednich składników odżywczych osoby chore na to schorzenie mają możliwość szybciej powrócić do lepszego stanu psychicznego.
Zaburzenia depresyjne związane są z nieprawidłowym, niskim poziomem serotoniny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przekazywanie bodźców od jednego neuronu do drugiego. Od poziomu tej substancji zależy nie tylko przekazywanie informacji w obrębie układu nerwowego, ale również nastrój. By podnieść poziom serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia osoby cierpiące na depresję powinny uwzględnić w diecie produkty będące źródłem tryptofanu - aminokwasu , który jest prekursorem serotoniny. Pożywieniem bogatym w tryptofan są przede wszystkim produkty mleczne, ponad to występuje on w: nasionach i kiełkach soi, kaszy manny, pestkach słonecznika i dyni, nasionach sezamu, kabanosach, migdałach i kakao.
Węglowodany złożone również pobudzają wydzielanie w mózgu
serotoniny, dlatego dobrym wyborem dla osób zmagających się z depresją będą pełnoziarniste pieczywo i makarony, ryż
brązowy i gruboziarniste kasze. Pod względem spożycia węglowodanów, bardzo
istotne jest również regularne przyjmowanie posiłków. Dzięki temu nie występują duże wahania cukru we krwi,
które mają duży wpływ na nastrój.
Organizm osoby z depresją, jest w ciągłym stresie co powoduje
zwiększone powstawanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za niszczenie
komórek, procesy nowotworowe i starzenie organizmu. Na ich działanie w szczególny sposób narażona jest tkanka mózgowa.
Dlatego też w depresji zwiększa się zapotrzebowanie na antyoksydanty, które znajdują
się między innymi w owocach i warzywach o intensywnych kolorach, zielonej i
białej herbacie, olejach roślinnych, orzechach, ziarnach słonecznika i
migdałach.
Chroniczny stres wpływa
również na obniżenie poziomu magnezu w organizmie. Pierwiastek ten reguluje
pracę neuronów, jego niedobór może prowadzić do ich uszkodzenia, a co za
tym idzie do pogłębienia objawów depresji. By temu zapobiec w diecie osoby
chorującej na depresję nie powinno zabraknąć produktów bogatych w ten składnik
odżywczy, takich jak: banany, warzywa liściaste, orzechy, pieczywo
pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, migdały, ciemna czekolada.
Dieta osoby chorującej na depresję powinna obfitować w witaminy z
grupy B, a przede wszystkim B6 i B12 oraz kwas foliowy, gdyż to właśnie one
odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, jak też niwelują negatywne
efekty napięcia. Witaminy te występują głównie w produktach pochodzenia
zwierzęcego jak mleko i jego przetwory, jaja, ryby i mięso, a także w pieczywie
pełnoziarnistym, orzechach i nasionach, oraz w drożdżach. Źródłem kwasu
foliowego są rośliny zielone.
Spożywanie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
zwiększa skuteczność leczenia depresji. Są one niezbędne do przekazywania
informacji pomiędzy komórkami mózgu. Odgrywają też ważną rolę podczas
powstawania nowych komórek układu nerwowego. Poprawiają pamięć i koncentrację. Udowodniono także, że osłabiają
one wszystkie objawy spowodowane depresją. Najlepszym źródłem tych kwasów
tłuszczowych są tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, halibut,
szprotka), orzechy oraz olej rzepakowy.
Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
OdpowiedzUsuńNiestety ja nigdy się nad tymi kwestiami nie zastanawiałam, ale jestem zdania, że dość ważną sprawą jest to, aby po prostu odwiedzić dobrego psychologa. Ja również od czasu do czasu chodzę do gabinetu psychologa http://www.terapiapoznan.pl/ i myślę, że jest to zupełnie coś normalnego.
OdpowiedzUsuń