Jak skutecznie hamować głód i kontrolować apetyt?
Głodzenie się i hamowanie apetytu to jedne z przyczyn
dla którego porzucamy naszą dietę i kończymy proces zrzucenia zbędnych
kilogramów. Wydaje nam się, że jest to w
zupełności wystarczające. Niestety nic bardziej błędnego.
Z innej strony niepohamowany głód i nadmierny apetyt
to dla niektórych z nas silna przeszkody nie do ominięcia w procesie
odchudzania.
Zmiany bezustannie zachodzące w ludzkim organizmie niejednokrotnie
prowadzą do zwiększenia wagi. Gdy dotyka nas problem otyłości zastanawiamy się,
jak skomponować dietę, aby tłumiła ona nadmierny apetyt. Warto zapoznać się z
kilkoma poradami, które pomogą w odchudzaniu bez uczucia ciągłego głodu.
Jedzmy regularnie posiłki każdego dnia
W procesie hamowania apetytu ważne jest jedzenie
posiłków regularnie każdego dnia. Posiłki powinny być jedzone w podobnych
godzinach i odstępach czasu. Oczywiście najważniejszy z posiłków to śniadanie
którego bezwzględnie nie należy pomijać. Jakie więc mogą być przyczyny zbyt
długich przerw w spożywaniu posiłków? m.in.: rozdrażnienie, nieprzyjemne
uczucie głodu, odłożenie substancji zapasowych w organizmie.
Sygnały głodu wysyłane przez nasz organizm – jak je rozpoznać
Czy my tak naprawdę słuchamy tego co nam podpowiada
nasz organizm. Nasz organizm wysyła sygnały głodu, określa kiedy jeść i kiedy
przestać. Prawidłowa odpowiedz to jemy
wtedy kiedy czujemy się głodni a przestajemy gdy czujemy się najedzeni. Jeśli nie
nauczymy się odczytywać sygnałów wysyłanych przez nasz organizm to zrzucenie
zbędnych kilogramów będzie utrudnione. Osoby
z nadwagą same wskazują że nigdy nie czują się głodne, i nie potrafią skończyć
z jedzeniem chyba że już nic nie ma do jedzenia. Słuchajmy więc naszego
organizmu bo to jest najlepszy nasz doradca i pierwszy krok do osiągnięcia upragnionej sylwetki.
Proteiny każdego dnia w spożywanych posiłkach
Jeśli w procesie odchudzania podejdziemy do zagadnienia z głową to uczucie głodu można pokonać, a z apetytem skutecznie walczyć.
Doskwierające nam uczucie głodu zależy od
przyjmowanych posiłków jak również od rodzaju substancji jakie one zawierają. Wybierajmy
sycące potrawy które hamują uczucie głodu utrzymując uczucie sytości. Najlepiej
spożywać wartościowe potrawy zawierające dużą ilość białka. Białko nie łatwo
odkłada się w tkance tłuszczowej. Odpowiednia ilość białka kontroluje poziom
cukru we krwi, dzięki czemu zapobiegamy napadom głodu pomiędzy posiłkami. Dobrym
źródłem białka są m.in:
- ryby mające o mniej tłuszczu niż mięso lub drób, a więc na posiłek przypada więcej białka,
- owoce i w szczególności te małe owoce są jednymi z najlepszych źródeł błonnika,
- warzywa takie jak np.: brokuły pełne bezkalorycznego błonnika i wody,
- różnego rodzaju ziarna,
- Produkty nabiałów.
Unikajmy cukrów a zastąpmy je błonnikiem
Cennym źródłem
błonnika są warzywa, owoce, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste.
Błonnik po spożyciu pęcznieje w żołądku i zapewnia poczucie sytości, nie
dostarcza on kalorii, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
zmniejsza tempo przyswajania energii z posiłku. Regularne spożywanie niewielkich porcji oraz
odpowiednie zbilansowane posiłków to podstawa walki z kontrolowaniem apetytu i
hamowaniem głodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za Twój komentarz. Odpowiedź otrzymasz w ciągu godziny.